Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χοιρινό κότσι στο φούρνο



Το φαγητό είναι εξαιρετικό και πολύ απλό. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε να έχετε γάστρα μεγάλη και ψηλή ή αντίστοιχα ένα μεγάλο ψηλό ταψί για να γίνει σωστό το ψήσιμο. Πάρτε από το χασάπη σας ένα μεγάλο κότσι στα 2,5 κιλά τουλάχιστον. Έχει μεγάλο κόκαλο οπότε μη πάρετε μικρότερο γιατί θα μετράτε μπουκιές. Να το πλύνετε καλά, να το αφήσετε να στεγνώσει και μετά θα το μαρινάρουμε για μία μέρα πριν το ψήσουμε.
Σε ένα μπολ βάλτε αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, μουστάρδα, πάπρικα, ελαιόλαδο και θυμάρι. Ανακατέψτε το πολύ καλά και μετά αλείψτε όλο το κότσι και κυρίως το εσωτερικό του. Αν δεν σας στέκετε όρθιο, θα πρέπει να στηρίξετε οπωσδήποτε το πόδι με οδοντογλυφίδες.
Την επόμενη μέρα το βάζουμε στο ταψί ή τη γάστρα και για μεζέ προσθέτουμε και 3-4 πατάτες μεγάλες ολόκληρες. Λίγο λάδι στο ταψί, λίγο κόκκινο κρασί για άρωμα και το ψήνουμε στον αέρα. Στην αρχή βάζουμε το φούρνο στο φουλ για 10 λεπτά και μετά για 2,5 ώρες τουλάχιστον στους 160 βαθμούς. Να το τσεκάρετε αν είναι έτοιμο στις 2,5 ώρες και αν δεν είναι συνεχίστε το ψήσιμο αλλά να το τσεκάρετε κάθε 10 λεπτά για να μη σας στεγνώσει.
Όταν ετοιμαστεί βάλτε το σε μία πιατέλα και πάρτε το ζωμό από το ταψί και κτυπήστε τον δυνατά  για να κάνει μία ωραία σως. Με το ζωμό μπορείτε να περιχύσετε τις πατάτες και το κότσι στα πιάτα σας.
Καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου