Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ceasar Salad (Σαλάτα του Καίσαρα)


Είναι η πλέον εύκολη από τις «περίεργες» σαλάτες. Υπάρχουν πολλές εκδοχές στο ίντερνετ και έχω δοκιμάσει να κάνω τις περισσότερες. Κατέληξα όμως σε μία πατέντα που δείχνει ότι στην μαγειρική χρειάζεται να δοκιμάζεις τα πάντα και να βρίσκεις το δικό σου δρόμο.
Για να την φτιάξουμε χρειαζόμαστε τα ακόλουθα υλικά:
Μουστάρδα, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρουτόν, σαλάτα μαρούλι (είναι πιο τρυφερή και μου αρέσει περισσότερο αλλά περί ορέξεως…), παρμεζάνα τριμμένη και προσούτο.
Για τη σως που είναι όλα τα λεφτά τα αφιερώσετε λίγο χρόνο (10-15 λεπτά) μία μέρα και θα φτιάξετε ένα τεράστιο βάζο «συμπυκνωμένο» ώστε όποτε τη θέλετε να την έχετε έτοιμη για πολλές σαλάτες.
Σε ένα μπολ βάλτε μία ολόκληρη μουστάρδα και λάδι με το μάτι τόσο όσο να γίνει ένα μίγμα κτυπώντας το με το σύρμα. Στόχος είναι στο μίγμα  να μη φαίνεται το λάδι και να είναι σχετικά υδαρές. Στη συνέχεια βάζετε σε ένα  μούλτι μουστάρδα, σκόρδο και λάδι και τα κτυπάτε μέχρι να εξαφανιστεί το σκόρδο. Ξεκινήστε βάζοντας 3-4 σκελίδες και αν είναι δυνατό μη βάλετε πάνω από 6-7, αν δεν είναι βάλτε ένα ολόκληρο. Όταν γίνει ένα ενιαίο μίγμα το ρίχνετε στο μπολ και το κτυπάτε με το σύρμα. Δοκιμάζετε έχοντας στο μυαλό σας ότι αυτό πρέπει να έχει σχετικά έντονη γεύση και να είναι πιο κοντά στη μουστάρδα και πιο μακριά από το λάδι σε εμφάνιση.
Όταν τελειώσετε το βάζετε σε ένα βάζο στο ψυγείο και το κρατάτε όσο καιρό θέλετε. Δεν παθαίνει τίποτε. Όταν θελήσετε να κάνετε τη σήζαρ, παίρνετε 2 κουταλιές γεμάτες από το μίγμα και το βάζετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε λαδάκι μπόλικο και το κτυπάτε με το σύρμα. Μόλις γίνει ένα και φέρνει πιο πολύ στο λάδι από τη σαλάτα τότε είναι έτοιμο.
Νωρίτερα έχετε κόψει το μαρούλι, το έχετε βάλει στη σαλατιέρα, ρίχνετε πάνω τα κρουτόν, την παρμεζάνα και το προσούτο κομμένο σε μεγάλα σχετικά κομμάτια και μετά τα περιχύνετε με την σως που κάναμε και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Μη σας φανεί πολύ το μίγμα. Μη το φοβηθείτε. Η σαλάτα επειδή έχει παρμεζάνα και κρουτόν τραβάει πού λάδι και μουστάρδα και όλα μαζί γίνονται ουδέτερα. Καλή σας όρεξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου